Group-GTS over uitdagingen en opportuniteiten

Dubbelinterview met CEO Ben Geybels en COO Roel Smets

Het afgelopen jaar was op z’n minst uitdagend te noemen en we zijn er nauwelijks van bekomen of het volgende hekel punt dient zich al aan. Maar Group-GTS kan deze tackelen. Op gepaste wijze. En daar willen we het fijne van weten. Hoog tijd om de CEO en COO van de logistieke groep aan de tand te voelen over de realisaties van vandaag en morgen.

Ben en Roel, hoe zijn jullie de voorbije periode omgegaan met de economische challenges?

Ben: “In een kritische periode heb je twee opties, of je blijft bij de pakken zitten of je ziet de opportuniteit om oplossingen te zoeken en nieuwe dingen te realiseren. Zo waren bijvoorbeeld de terminals in de havens – zowel zeehavens als in het binnenland – verzadigd, met urenlange wachttijden tot gevolg. Hierdoor werd het logistieke proces van onze Business Unit Containers flink complexer qua planning en administratie.”

“We bleven niet bij de pakken zitten en wierven extra mensen aan. Op onze site in Kallo, op de Antwerpse Linkeroever creëerden we een extra containerdepot van 20 000 m². Zo bieden we B2B, freight forwarders, industrie- en havenbedrijven een blijvende oplossing naar stockage toe. Met lokale shunts afgestemd op de timeslots van de terminals kunnen we hier een lokale oplossing op maat aanbieden van onze klanten.

En hier stopt het niet. Ook in Tessenderlo, langs het Albertkanaal, ontwikkelden in sneltempo 40 000 m² extra capaciteit voor buitenopslag van bouwmaterialen en zakgoed. Bovendien kochten we 7000 m² bijkomende warehousing voor overflows van enkele grote spelers in de contractlogistiek.”

Roel: “Even inpikken op wat Ben al zei, we investeerden inderdaad fors in extra medewerkers en opleidingen. Ze zijn ons menselijk kapitaal en we willen ervoor zorgen dat zij klaar zijn voor de toekomst en onze klanten nog meer kunnen ontzorgen. We staken onder andere ons Management Team in een futureproof kleedje en richtten een Sustainable Solutions Team op.

Daarnaast zetten we vol in op digitalisering. Om onze mensen te ondersteunen in hun dagdagelijkse job kwam er een nieuw warehouse management system (WMS) en bij uitbreiding een nieuw transport management system (TMS). Geen onverdeeld succesverhaal, groeien gaat namelijk met vallen en opstaan, dat is in elke sector zo. Wat de logistieke sector zo complex maakt, zijn de verschillende systemen. Die op een efficiënte wijze met elkaar laten communiceren, is de moeilijkheid.”

Hekel punt dat we in vele sectoren horen terugkomen, is de levertermijn van zowel afgewerkte producten als onderdelen. Iets waar jullie ook tegenaan lopen?

Roel: “Klopt inderdaad, dat is ook bij ons een issue. Prijzen van rollend materieel en banden bijvoorbeeld kennen een piek. Dat ze dan ook nog eens vertraagd of helemaal niet doorkomen, speelt de sector parten. De leveringsbetrouwbaarheid is zoek. Het gevolg is dat we langer met onze trucks moeten rijden, wat noch ecologisch, noch economisch strookt met onze visie. De oude trucks kosten niet alleen meer, ze zijn ook vervuilender. Jammer genoeg hebben we momenteel geen keuze, omdat we de continuïteit naar onze klanten willen garanderen.”

Ben: “Let op, ook hier bleven we niet bij de pakken zitten en doen we er alles aan om van een negatief verhaal iets positiefs te maken. Zo zetten we onder andere in op een groener brandstofbeheer met alternatieve brandstoffen voor onze trucks, elektrische bedrijfswagens en de uitbouw van onze multimodale oplossingen. Al deze inspanningen zorgen ervoor dat we kwaliteit kunnen garanderen, weinig personeelsverloop hebben en een mooie, gestage groei kennen.”

Net nu we dachten dat de vrijheid lonkte, dient de volgende uitdaging komt al op ons pad met de oorlog in Oekraïne en de stijgende brandstofprijzen als gevolg. Hoe pakken jullie dat als logistieke dienstverlener aan?

Ben: “De oorlog zorgt niet alleen voor stijgende fuel- en energiekosten, ook voor een extra tekort aan chauffeurs en subcontractors die terugkeren naar hun vaderland. Naast de torenhoge benzineprijzen is ook de accijnsrecuperatie sinds 1 april drastisch gedaald. Dat is de fameuze professionele diesel. Wat wil zeggen dat tanken in België niet alleen fors duurder wordt, ook de compensaties van de overheid verminderen flink. Wij zijn verplicht deze stijgende fuelkost door te rekenen aan onze klanten, anders zouden wij economisch zelfmoord plegen.

Even challenging is de European Mobility Package: de Europese wet om de lonen van de chauffeurs te harmoniseren, waarover we eerder dit jaar al een webinar organiseerden. Nu zijn wij helemaal niet tegen deze wet, maar in praktijk wil dit zeggen dat de kosten van onze subcontractors omhoog gaan door de stijgende lonen. Deze wetgeving veroorzaakt bovendien ook een daling tot 15% truckcapaciteit, omdat het vanaf februari 2022 verplicht is om elke 8 weken met de truck terug naar de thuisbasis te gaan.”

Roel: “Gelukkig kunnen we als Group-GTS beroep doen op onze partners en hun netwerk van chauffeurs, zo stijgt ook onze capaciteit. Maar laten we ook zeker de menselijke kant van dit verhaal niet vergeten. Group-GTS is en blijft een familiaal bedrijf, het is één van onze company values die we hoog in het vaandel dragen. Dat onze medewerkers die boodschap uitdragen toont dit eens te meer aan. Zo verzamelden zij maar liefst 4 containers levensmiddelen, medicijnen en kledij die ze eigenhandig naar Oekraïne brachten. Shout out naar hen voor dit prachtige initiatief.”

Blik op de toekomst dan. Hoe ziet die er voor Group-GTS uit? Een tipje van de sluier graag.

Roel: “De grootste investering is ongetwijfeld de oprichting van onze nieuwe Business Unit Sustainable Solutions. Een team van multimodale experts en anciens met ervaring in business development aangevuld met talentvolle jongeren. We hebben een ongelooflijk groot vertrouwen in deze mensen. Het eerste kwartaal haalden ze al een aanzienlijk volume containers van de weg door vol in te zetten op barging tussen 2 depots op de Antwerpse Linker- en Rechteroever.
Binnenkort lanceren we ook onze eigen sustainability website. Dit alles maakt deel uit van onze langetermijnplanning. Stay tuned dus.”

Ben: “We spreken ook met verschillende partijen om via het spoor en het water de havens van Antwerpen en Rotterdam te connecteren met het hinterland. Denk daarbij aan onze Tessenderlo, en zeker ook aan het Ruhrgebied en de regio Mannheim-Strasbourg. We zijn al aanwezig in Duitsland met ons kantoor in Duisburg, maar Hamburg en ook Mannheim staan op de planning. We willen dit vooral juist doen, en stap voor stap. Ook dit kadert in het masterplan dat Roel aanstipt.

Verder hebben we voor 2022 een investeringsbudget voor de uitbreiding van de truckingcapaciteit. Enerzijds om ons reefersegment verder uit te breiden, anderzijds om nog meer in te zetten op lokale shunts in België. Klanten vertrouwen ons. Ze geven onze medewerkers zelfs de kans om on-site hun logistiek proces in goede banen te leiden. Een lokale verankering die we in de toekomst nog willen verstevigen. Ook in de high value markt zien we meer opportuniteiten voor on-site activiteiten waar we als logistiek planner & coördinator mee kunnen schakelen en onze klanten optimaal ontzorgen.”

Tot slot, Ben, Group-GTS is een onderneming waar familiale waarden en normen heersen. Hoe bewaar je die bij een bedrijf in volle expansie?

Ben: “Het afgelopen jaar lanceerden we een campagne rond onze company values. Die zowel menselijk als zakelijk zijn. Alle collega’s kennen ze en streven ze na. Het is ook hun taak om ze over te dragen op nieuwe GTS-ers. Een campagne lanceer je natuurlijk niet enkel met wat pamfletten uit te delen. Je doet het door mensen dagelijks aan te spreken omtrent verbeterpunten. Er heerst een open cultuur waar we de dingen face to face op een constructieve manier benoemen. Zoals gezegd: we denken in oplossingen, niet in problemen.

De grote uitdaging ligt er nu in om onze mensen meer ‘datadriven’ te maken, hen meer van data te laten houden. Alleen zo kunnen we onze processen optimaliseren, kostenefficiënter werken én onze klanten nog betere oplossingen aanreiken.

Er zijn mensen naar de maan gevlogen, oorlogen zijn overwonnen, wereldsteden en -havens werden opgebouwd en ga zo maar door. Dus gaan wij als Group-GTS voor grote realisaties op het vlak van Operational Excellence. Het is door er in te geloven dat je vertrouwen schept.”

Mooie afsluiter, Ben. Dank allebei voor dit boeiende gesprek.