One stop shop voor transport & logistiek

 

Wist je dat we naast onze locatie in Tessenderlo nog een site hebben in Kallo? Vlakbij het Deurganckdok, een toplocatie in de Antwerpse haven nota bene, op een steenworp van de grootste containerterminals en in de nabijheid van de GIP Linkeroever, de douane inspectiepost. De grote containervolumes die hier behandeld worden, maken dat de goederen die door onze mannen hun handen gaan erg divers zijn, gaande van palletgoederen tot buizen of grote kisten. Wij gingen polshoogte nemen op Linkeroever.

Patrick Geerinck, Algemeen Directeur van de site, neemt ons op sleeptouw. Bijgestaan door Luc Vandenplas, verantwoordelijk voor facility en onderhoud van zowel het wagenpark als de gebruikte machines en Patrick van Aerde, de verantwoordelijke van het containerdepot.

Daarnaast heeft de site ook haar eigen onderhouds- en hersteldienst ons leiding van Luc.

Patrick (G.) steekt van wal: “We faciliteren onze klanten door het aanbieden van een one stop shop concept: met de eigen conventionele en containertransportafdeling gecombineerd met onze laad- en losactiviteiten en opslag, hebben we alles in eigen handen: van afhalen van de volle container, lossen en opslaan tot en met het uitleveren naar onze klanten voor import of vice versa voor de exportladingen. Zo bieden we onze klanten een totaaloplossing en ontzorgen we ze. De aanwezigheid van onze eigen hersteldienst ter plaatse, maakt dat we de kwaliteit en continuïteit kunnen garanderen.“

Belangrijke speerpunten van Group-GTS zijn ongetwijfeld digitalisering & automatisering. De Algemeen Directeur van de site in Kallo is op dat vlak een pionier in Antwerpse haven. En die lijn trekt hij door met nieuwe tools en een state-of-the art Warehouse Management systeem. Ook de containerafdeling heeft recent een nieuw planningssysteem in gebruik genomen. Hulpmiddelen die zorgen voor een beter inzicht, optimale opvolging en grotere klantenservice. “Als je aan collega’s de voordelen duidelijk maakt van een nieuw systeem, kan je dat makkelijker implementeren,” licht hij toe.

Continue afstemmen, een must

Luc vult aan: “ICT is erg belangrijk, omdat we op verschillende locaties werken. Continue afstemmen met de planning in Tessenderlo is bijvoorbeeld een must. De tools zorgen voor vlotte communicatie onderling tussen de verschillende diensten, maar ook extern naar klanten toe.”

Luc Vandenplas is verantwoordelijk voor de garage. Kallo is een servicepunt, een pitstop service voor kleine ingrepen zoals bandenwissels, vloeistoffen, verlichting. Onderhoudswerken die maximaal een uurtje in beslag nemen, om zo de rijtijden optimaal te benutten. Dit voor eigen vrachtwagens en nu en dan een charter die met  GTS chassis rijdt.  Ook wat de heftrucks betreft, doet het team van Luc het volledige onderhoud. Die moeten dagelijks inzetbaar zijn, en in eigen beheer schakelen gaat nu eenmaal sneller dan via een externe leverancier.

“Vroeger zat alles qua onderhoud op rechteroever en hinkte linkeroever ietwat achterop. Het mobiliteitsprobleem tussen beide oevers is gigantisch, dus daar proberen we op aan te sturen als groep. Stilaan volgen ook andere bedrijven om zich op linkeroever te vestigen,” schetst Luc de situatie.

Als leidinggevende wordt Luc in de garage bijgestaan door 3 extra medewerkers. Naast de zuivere garageactiviteiten, staan ze onder meer in voor de communicatiesystemen in de vrachtwagens, maar ook voor het facility management van de 11 hectare grote site.

Na zijn ochtendshift, sluit ook Patrick Van Aerde aan bij het gesprek. Patrick is stackerchauffeur en containerdepot verantwoordelijke in Kallo. Hij haalt meteen aan dat de juiste benaming van de machine waarmee hij werkt‚ ‘reachstacker‘ is, verwijzend naar de arm die uitschuift en containers tot wel 4 hoog stapelt.

Het containerdepot wordt als hub gebruikt, buffer tussen de klant en de grote containerterminals. Hier laadt en lost het team zeecontainers en shuttelt die naar het Deurganckdok, waar ze via de containerterminals op zeeschepen terecht komen. Het is een klein team van 3 vaste medewerkers die in 2 ploegen werken.

Patrick (V.A.) heeft maar liefst 34 jaar ervaring bij Van Aerde, dat in 2016 overgenomen werd door Group-GTS. Voor hem is Kallo alles waar het als logistiek dienstverlener om draait: “We kunnen specifieke vragen beantwoorden, snel & flexibel schakelen en waar nodig oplossingen zoeken op maat van de klant.”

Snel & flexibel schakelen

Dat Kallo alles in huis heeft, benadrukt Patrick Geerinck nog met enkele extra diensten die hier aangeboden worden. Zo heeft de site een CertiWeight weegbrug, voor gekalibreerde weging en aflevering van een VGM-certificaat. Daarnaast kunnen er maar liefst 20 Reefer containers lokaal aangesloten worden, zodat temperatuur voor koelcontainers gegarandeerd blijft.

Binnenkort kunnen ze hier ook weer containers fumigeren. Momenteel is deze ruimte in gebruik als extra container stockage ruimte,  nog steeds één van de gevolgen van de blokkering van het Suez kanaal en van de grote drukte aan de containerterminals. Eerst kon er helemaal niks door, nu komen de containers massaal binnen, gigantische volumes. Deze beslissing getuigt nog maar eens van de flexibiliteit en mogelijkheid om als Group-GTS snel te schakelen en in te spelen op de vraag van onze klanten.