Leidinggeven kan je leren

Het verhaal van een groeitraject

Onze mensen zijn een belangrijk deel van ons kapitaal. We investeren dan ook graag in hun ontwikkeling. Om die groei te stimuleren werken we samen met Caroline Decraecker Van Beinand. Met haar leadershipsopleidingen tilt deze Limburgse positivist ons team van Group GTS’ers naar een hoger niveau. Dat enthousiasme delen we graag met jou.

“De coach met stalen tippen”

In de wandelgangen noemt men Caroline al lachend wel eens “de coach met stalen tippen”, heus niet omdat ze zo streng of hard is. Neen, integendeel, warm en toegankelijk, steeds met beide voeten op de grond, in het werkveld.

Caroline, wat moeten we ons voorstellen bij de leadershipsopleidingen van Group-GTS?

“Het is een training waar we in totaal 4,5 dag werken in groep, met daarna individuele coaching. We werken rond drie pijlers:

  • Wie ben ik?

  • Wie ben ik als leidinggevende en hoe motiveer ik mijn groep?

  • Hoe vul ik die rol in bij Group-GTS?

Doel is om een solide basis te bouwen, met twee voeten op de grond en daarna verder werken als leidinggevende. Mentale weerbaarheid, sterk in je schoenen staan en de veerkracht om ook met moeilijke situaties om te gaan, zijn daarbij een must.

Tijdens de training komen heel veel hoe’s aan bod die je vanuit je buikgevoel moet beantwoorden:

  • Hoe vol of leeg is je batterij na een werkdag?

  • Hoe blijf je energie houden op het werk?

  • Hoe vertaal je die energie naar een groter geheel?

  • Hoe zorg ik ervoor dat de groep rond mij gemotiveerd is om dagdagelijks te werken aan het hogere doel?

  • Hoe geef ik hun goesting om mij te volgen?

Als leidinggevende merk je al snel dat elk teamlid uniek is en anders reageert. Ga de uitdaging aan en spreek hun goesting en motivatie aan. Zo haal je het beste in hen naar boven, zodat jullie op een professionele en aangename manier kunnen samenwerken. Loopt het niet van een leien dakje? Probeer hen dan toch weer in die groeimindset te krijgen door altijd te vertrekken vanuit positieve zaken uit het verleden en oplossingsgericht te denken.

Tinne, hoe zette jij de training om naar de werkvloer?

“De opleiding heeft me doen inzien dat je eerst vertrouwen moet geven aan de mensen om daarna stappen te kunnen zetten. De kracht van verandering begint bij jezelf. De eerste dag was mijn instelling: het gaat niet, het kan niet en het werkt niet. Ik was zelf nog te operationeel bezig en nam taken vaak zelf in handen in plaats van aan te sturen en te delegeren. Zelfreflectie maakte me duidelijk dat ik vastzat als leidinggevende. Ik moest het team ook durven zeggen waar het op staat, prikkelen, laten meedenken, oplossingen aanreiken en die samen realiseren. We zetten samen een time frame op voor ons groeitraject en vandaag kan ik alleen maar zeggen dat ik een trotse teamlead ben.”

Nood aan een babbel

Wat maakt Group-GTS in heel dit traject zo uniek, Caroline?

“De groep groeit en professionaliseert. In een vlakke hiërarchie kan je snel progressie maken, iedereen kent het management en het management is bovendien direct bereikbaar. Ook de betrokkenheid van deelnemers – leidinggevenden met passie voor logistiek – voor, tijdens én na het traject is hoog. Z hebben een ongelooflijke drive om te groeien in hun rol, pragmatisch, geëngageerd en op maat van de klant. Die toegankelijke, joviale GTS-cultuur maakt dat elke trainingsdag doorspekt is met humor. Er wordt goed gelachen, maar ook stevig gediscussieerd.

Er heerste voorheen geen meeting cultuur en zonder in een teveel aan meetings te verzanden, is er duidelijk nood aan structureel en praktisch overleg. Leidinggevenden hebben nood aan een babbel met elkaar en ideeën uitwisselen. Ga met elkaar in gesprek, leer elkaar beter kennen en leer vooral ook elkaars rol begrijpen. Zowel anciens als nieuwkomers hebben ondersteuning nodig, daarvan is men zich bewust. GTS heeft ook veel aandacht voor het traject na de training, alleen zo kunnen we het rendement van de training zo hoog mogelijk krijgen. De eerste afspraken voor individuele coaching en werken op maat liggen al vast! Uitdaging is nu werken op maat van de mensen.”

Is er een reden waarom jullie kozen voor een externe locatie?

“Een externe locatie maakt dat mensen veel meer kunnen deconnecteren van de job, ze maken tijd om te babbelen en de laptop gaat quasi niet open. On site daarentegen zie je de laptops openklappen en zit iedereen meteen weer in de dagelijkse flow. Je kan er de vertaalslag niet maken tussen opleiding en werk, want er is geen ruimte om de info te laten zakken. Mensen worden intern ook ongegeneerd van de training weggeroepen voor dringende vragen. Om abstractie te maken van het dagelijkse werkleven en een helicopterview te creëren is een externe locatie echt wel belangrijk.”

Wanneer is een training voor jou geslaagd?

“Als ik daarna nog vragen krijg, weet ik dat ze ermee bezig zijn. Het is een bevestiging dat mensen aan zelfreflectie doen en kleine stappen zetten. Idealiter is een training een succes wanneer een bedrijf na een half jaar of een jaar kan zeggen: we zien minder verloop en ziekte, de productiviteit gaat omhoog & onze foutenlast omlaag. Concreet houdt dat meestal in dat er meer zelfstandigheid bij de leidinggevenden zit en dat ze proactief en oplossingsgericht aan de slag gaan. Tijdens de training reik ik modellen aan, maar ze moeten er hun eigen verhaal van maken. En dan is het mooi om te zien dat ze er ook echt hun eigen ding mee doen.”

Leadership kan je leren