CEO Maatschappelijk verantwoord ondernemen:
Group-GTS houdt woord

We moeten er niet flauw over doen: als transportfirma hebben we een zekere impact op het milieu. En toch denken we duurzaam. Omdat ook toekomstige generaties recht hebben op een gezond leefmilieu. En omdat alle beetjes helpen.

We zetten graag 2 van onze nieuwste projecten in de kijker.

LNG is de toekomst. Group-GTS nam onlangs 10 nieuwe LNG-trucks in gebruik.
Voor een groener transport, voor een betere toekomst.

Group-GTS breidt vloot uit
met nieuwe LNG-trucks

Dit voorjaar nam Group-GTS de eerste LNG-trucks in gebruik. Inmiddels zijn deze pioniers al niet meer weg te denken uit onze dagelijkse transporten, en besloten we onze vloot uit te breiden met 10 nieuwe exemplaren.  

Natuurlijk gingen daar heel wat afwegingen, calculaties en evaluaties aan vooraf. Group-GTS is dan ook zeer tevreden om vast te stellen dat de shift naar groener transport vruchten afwerpt. Zolang het prijsverschil tussen LNG en diesel blijft bestaan, rendeert het om vrachten op LNG te transporteren. En dat terwijl de aankoopprijs van een LNG-truck toch al gauw 50% hoger ligt dan die van een klassieke diesel.

Voor onze tweede generatie LNG-wagens kozen we Iveco als leverancier. De meest bepalende factor was daarbij de actieradius. Terwijl die bij onze Volvo’s zo’n 900 kilometer bedraagt, komen we met de dubbele tank in de Iveco-trucks toch al gauw aan 1.500 kilometer. Gezien het beperkte netwerk van LNG-stations is dat een groot voordeel.

Op dit moment beschikt Group-GTS over 16 LNG-voertuigen. We blijven alle evoluties en resultaten van dichtbij opvolgen. Als alles volgens plan verloopt, kunnen we dan over zes maanden opnieuw een uitbreiding van onze LNG-vloot aankondigen. Zo blijven we ons inzetten voor een groenere toekomst.

Een dierenambulance voor VOC Neteland

En dan is er nog een investering die het vermelden waard is. Wie had gedacht dat Group-GTS op een dag voor dierentransport zou zorgen? Niet met de tientonners natuurlijk, maar met een splinternieuwe dierenambulance. Het VOC Neteland, het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren in Herenthout, kon die goed gebruiken. Het oude voertuig had er 24 dienstjaren op zitten en was dus dringend aan vervanging toe.

Jaar na jaar vangt het VOC meer inheemse vogelsoorten en klein wild op. Voor 2019 staat de teller al op zo’n 3.000 dieren, de verwachting is om boven de 4.000 te eindigen. De meeste van die dieren worden door de vinders zelf naar het opvangcentrum gebracht. Bij grote of gevaarlijke dieren zoals reeën, marters en vossen is het transport echter niet zonder risico. Dan is het handig om een goed uitgeruste ambulance ter beschikking te hebben, zodat veiligheid voor mens en dier gewaarborgd is.

Bij Group-GTS denken we duurzaam, en we houden van dieren. De beslissing om het VOC Neteland een nieuwe ambulance te schenken was dan ook snel gemaakt. Het werd een Renault Traffic, voorzien van de nodige belettering én een lichtbalk op het dak, om bij interventies op de snelweg goed gezien te worden. Voor de binneninrichting zorgden de medewerkers van het centrum zelf. En de eerste interventie volgde al een paar uur na het overhandigen van de sleutels: een aangereden ree kon veilig naar het opvangcentrum worden gebracht.