Group-GTS stelt voor: Business Unit Solutions & Sustainability

De duurzame trein die wil je niet missen natuurlijk. Het is vandaag als onderneming een must om na te denken over een groenere toekomst voor de maatschappij en onze nabestaanden. Niet alleen snakt onze wereld ernaar, klanten eisen het ook. En dus zet Group-GTS er vol op in. Getuige is de jonge Business Unit Solutions & Sustainability. Nick Sterckx en Tom Pauchet trekken de kar.

Business Unit Manager Nick Sterckx maakt al 5 jaar deel uit van Group-GTS en verhuisde van de containerafdeling naar het Solutions & Sustainability team. Tom Pauchet, expert in multimodaal transport, werd in juni 2021 aangetrokken als Multimodal & Sustainability Manager. Vandaag stellen de twee trots hun gloednieuwe sustainability website voor.

Heren, met welk doel werd de nieuwe Business Unit Solutions & Sustainability opgericht?

Nick: “In de eerste plaats om te voldoen aan de complexe vragen van onze klanten. We zijn al lang niet meer het traditionele transportbedrijf dat verliefd is op z’n vrachtwagen. Vandaag zijn we veel meer dan dat. Noem ons gerust transportarchitecten. Ons doel is klanten optimaal ontzorgen, hun goederenstromen in goede banen leiden. Hoe we dat doen? Door vol in te zetten op multimodaliteit als onderdeel van sustainability en diepgaande supply chain analyse.”

Vanwaar jullie affiniteit met sustainability?

Tom:Barging en multimodaliteit waren tot voor kort helemaal mijn wereld en zijn dat uiteraard nog steeds. Sustainability was dat veel minder en dus ging ik me daarin verdiepen. En wat blijkt: het is een enorm boeiende materie, ik leer elke dag bij. Het is een beetje zoals health & safety 10 jaar geleden. Vandaag is dat de standaard geworden en vinden we het vanzelfsprekend dat iedere onderneming daarmee bezig is. Dat is waar we met duurzaamheid ook naartoe moeten. Het is belangrijk hierop in te zetten, voor klanten en stakeholders, maar ook voor de toekomst van onze kinderen.”

Nick: “Voor duurzaamheid ligt het nog iets moeilijker. Je ziet namelijk geen directe impact voor jezelf zoals dat bij veiligheid wel het geval is. En toch is het belangrijk om hierop in te zetten. Het is een nieuw gegeven en ook de transportsector moet hierin zijn weg zoeken. Denk je er als transportfirma niet over na, dan stel je eigenlijk je bestaansrecht in vraag. Het is een hot topic dat een ongelooflijke impact heeft op onze organisatie. Nog niemand is expert, de markt is zich er nog rond aan het bouwen. Maar de impact zal substantieel zijn.”

Als jonge Business Unit boekten jullie wel al enkele mooie successen. Kunnen jullie wat toelichting geven bij een aantal realisaties van het team?

Tom: “Samen met Greenfish schreven we een ambitieus meerjarenplan. Voor 2022 bestaat dat plan uit 22 actiepunten, gaande van complexe thema’s zoals het verminderen van lege kilometers met 5% tot eenvoudige initiatieven als afval sorteren of Ledlampen plaatsen. De teamleaders houden nauwgezet de doelen bij. Op deze manier wordt iedereen zich bewust van het duurzame gedachtengoed.”

Nick: “We testen ook alternatieve brandstoffen zoals LNG, HVO100 of een tijdje geleden een elektrische Terberg. Pas op, we gaan niet halsoverkop over tot de aankoop van deze trucks. We testen uitvoerig en gaan na of het de investering ook effectief waard blijkt. Zo zetten binnenkort een LZV (Langere Zwaardere Vrachtwagen) of eco-combi in voor onze klanten. Dat wil zeggen 30 % minder brandstofverbruik en dus ook een daling van de CO2– & NOx-uitstoot.

Daarnaast zijn we momenteel bezig met een onderzoek in samenwerking met de KULeuven. In het kader van een bachelorproef onderzoeken we intern en extern de kijk op sustainability. Het onderzoek zit momenteel in een eindfase, dus stay tuned.”

Om af te sluiten hoor ik van jullie graag nog eens wat de toekomstvisie is?

Tom: “De transportsector voert uit wat de klant vraagt en dat is niet altijd in lijn met duurzaamheid. We hebben een mooi plan uitgeschreven om die twee in de toekomst op één lijn te krijgen. Het is nu aan ons om de bedrijfswaarden customer centricity en operational excellence te linken aan sustainability.”

Nick: “We moeten ook vooral gaan werken aan de mindset van mensen. Mensen willen bijvoorbeeld wel extra betalen voor personenverkeer, denk maar aan passagiersvluchten. Als het gaat over goederenverkeer daarentegen gaan ze op de rem staan. Ze willen hun pakje snel en goedkoop aan huis geleverd. Het is een hele uitdaging om hen te doen beseffen dat transport geld kost. En dat geldt zeker ook voor milieuvriendelijk transport. In de transportsector zitten we met geringe marges. We moeten er dan ook goed over waken dat onze investeringen de moeite waard zijn op lange termijn. Of zoals onze CEO Ben Geybels zo mooi zegt: ‘het moet ecologisch & economisch verantwoord zijn’.”

Meer weten over de Business Unit Solutions & Sustainability en hun realisaties?