Eerbetoon aan Karel Geybels

Een verhaal van sterker worden ondanks tegenslagen

Op 22 juni 2024 zou Karel Geybels zijn honderdste verjaardag hebben gevierd. Ben Geybels, zijn kleinzoon, wil dit moment aangrijpen om stil te staan bij het leven van een man die, ondanks zijn eenvoud, een grote impact heeft gehad op zijn familie en omgeving.

Karel Geybels was een volksmens, een man van de natuur, en een ondernemer in hart en nieren. Zijn verhaal is er een van doorzettingsvermogen, hard werken en liefde voor het vak.

Geboorte – 30 jaar: van boerenzoon tot ondernemer

Karel Geybels werd op 22 juni 1924 geboren als jongste kind in het boerengezin van Benedictus Geybels en Maria Verspreet. Hij groeide op met drie broers en twee zussen in de Eindhoutse Trichelhoek, een plaatsje tussen Eindhout en Veerle. Overdag ging hij naar school en ’s avonds hielp hij mee op het land. Hij was als kind altijd in het gezelschap van zijn hond en viel vaak in slaap op de rug van het paard. Tijdens zijn jeugd maakte hij de Tweede Wereldoorlog mee, een ervaring die diepe indruk op hem maakte.

Enkele jaren na de oorlog ontmoette hij Maria Van Genechten in café De Zwaan in Zammel. Ondanks een ernstige ziekte, waarbij Karel een long verloor, hield hun liefde stand en trouwden ze op 14 november 1953. Kort daarna werden hun zonen Vital en Jef geboren. Hoewel de jonge Karel met één long verder moest, weerhield dit hem er niet van fysiek werk te doen. Karel en Maria begonnen een kolen- en aardappelhandel. Hij bouwde eigenhandig een magazijntje en kocht zijn eerste vrachtwagen en begon huis-aan-huis te verkopen, terwijl Maria de financiële touwtjes stevig in handen hield. Hij kocht en verkocht aardappelen aan particulieren, voornamelijk in Limburg. Na zijn werkdag vond je hem al eens in het dorpscafé voor een pintje, “om het stof uit het lijf te krijgen”.

Foto: op vrijersvoeten

Foto: het huwelijk

30 – 60 jaar: Doorzetten ondanks tegenslagen

Naarmate de kinderen opgroeiden, hielpen zij mee in het familiebedrijf. Ondertussen was ook Jules, de broer van Maria, bij de familie komen werken. Vital, de oudste zoon, gaf op veertienjarige leeftijd zijn studies op en begon mee te werken in het familiebedrijf en nestelde zich tussen zijn pa en nonkel in de vrachtwagen. Tijdens zijn legerdienst haalde hij zijn rijbewijs, wat leidde tot een uitbreiding van het wagenpark.

Helaas sloeg het noodlot toe en stierf Maria plotseling op 49-jarige leeftijd. Karel hield het bedrijf nog enkele jaren vol, maar moest uiteindelijk stoppen vanwege rugklachten. Hij droeg de fakkel over aan zijn zonen, die elk hun eigen pad vonden. Vital ging verder in de transportsector en Jef in de aardappelhandel. Karel ontmoette een nieuwe vrouw, met wie hij nog dertig jaar gelukkig was. Tijdens de winters verbleven ze soms in Spanje, waar ze genoten van het warme klimaat.

Foto: de eerste truck van Geybels

Foto: Karels zonen, Jef en Vital

Foto: Maria en haar oudste zoon Vital

60 jaar tot aan zijn dood: genieten van eenvoud

Na zijn pensioen bleef Karel actief bezig met hobby’s zoals tuinieren in zijn serre, brood bakken in zijn zelfgebouwde oven en wijn maken. “Al werd de wijn niet door iedereen even hard gesmaakt,” vertelt Ben. Hij genoot ook van zijn vijver en vakantiehuisje in Balen, waar hij gezellige en vreugdevolle zondagen doorbracht met de hele familie en vrienden. Karel bleef actief met wandelingen in de natuur, kaartavonden en verraste iedereen door op zijn tachtigste een parachutesprong te maken, samen met zijn kleinkinderen.

De laatste jaren van zijn leven belandde hij enkele keren in het ziekenhuis en raakte hij stilletjes aan uitgeblust. Op zijn sterfbed sprak Karel zijn dankbaarheid uit voor alles wat hij had mogen leren en beleven. “Zijn laatste woorden in 2005 aan mij zijn een krachtige boodschap die me altijd is bijgebleven,” vertelt Ben. “Het was mijn plicht om goed voor jullie te zorgen en kansen te geven” en “Salut en de wind van achter.”

Ook op dat moeilijke moment bleef hij nederig en vertelde hij op zijn manier dat we positief moesten blijven en vooruit moesten denken. Als laatste wens wilde hij zijn hele familie nog eenmaal rond zijn ziekbed verzamelen. Zijn ogen gingen van links naar rechts en nog eens terug, en het was goed voor hem. Zijn verhaal is een eerbetoon aan een man die in eenvoud leefde, om de volgende generaties kansen te geven.

Foto: de parachtuesprong

Herinneringen en levenslessen

“Ook zijn cynische en sarcastische humor hebben mijn pa en ik van hem,” vertelt Ben. Zo ging hij met ons naar Averbode naar de bekende ‘ijsjesdreef’, om mensen te observeren die met hun torenhoge ijsje de eindbestemming niet haalden. Dan begon zijn lichaam te schudden en kwam hij niet meer bij van het lachen.

Of in de keuken kaarten met zijn vrienden, op leven en dood voor enkele centiemen. Ik zie hem ook nog altijd zitten in zijn strandzetel in de serre, achter de tomatenplanten. Dan eens om een dutje te doen, een andere keer om te lachen om ons kattenkwaad. Hij wist mensen te inspireren door zijn boeiende verhalen, en op zijn manier leerde hij ons relativeren, iedereen te respecteren en lef te hebben.

De appel valt niet ver van de boom

De ondernemingszin en het doorzettingsvermogen werden doorgegeven aan zijn kinderen en kleinkinderen. “Ondernemerschap en kansen zien zit al drie generaties in ons bloed,” vertelt Ben. “Gesterkt door een mentaliteit van gezond boerenverstand, hard werken, durf en respect voor onze roots.” Wie weet zet zich dat voort in de vierde generatie.