Dé digitaliseringstrends in de logistiek?

UAntwerpen en Group-GTS zoeken het samen uit

Digitalisering is alom tegenwoordig, er is ‘no way back’. En dat geldt ook voor de logistieke sector. Om als Group-GTS futureproof te zijn, gaan we in zee met Universiteit Antwerpen, waar 2 knappe koppen dit academiejaar ons project zullen trekken. Die knappe koppen zijn Youssef Ziadi en Davy De Ryck. Het project? Dat is hun masterproef omtrent de digitaliseringstrends binnen het containertransport. In nauw overleg met COO Roel Smets en hun promotor Thierry Vanelslander nemen beide studenten Organisatie en Management de komende maanden de belangrijkste trends in de sector onder de loep.

De interesse in digitalisering was bij allebei al aanwezig, het vak operations and supply chain management wakkerde de interesse voor logistiek aan. Toen ook nog eens bleek dat ze hetzelfde projectonderwerp van Group-GTS kozen, vonden ze in elkaar de geknipte duopartner voor de masterproef.

Literatuurstudie & analyse

Onderwerp check, team check, tijd voor de aftrap. Uit een 30-tal tendensen kiezen ze straks die aspecten die het best aanleunen bij Group-GTS en waarop de komende tijd de focus zal liggen. Stap 1 is een grondige literatuurstudie. Er is een veelvoud aan informatie te vinden omtrent digitalisering, zaak is nu die input te filteren. Daarnaast is het ook een kwestie om de supply chain processen van Group-GTS in kaart te brengen en linken te leggen tussen de digitaliseringstrends en die processen.

Deel 2 gaat een stapje verder, hier gaan Youssef en Davy effectief aan de slag met de bevindingen. Welke trends kunnen bevestigd worden, welke eerder ontkracht? Daarvoor trekken ze het veld in. Doel is dat de sector er effectief mee aan de slag kan, dan moet je natuurlijk ook hun stem horen. Interviews op de werkvloer binnen supply chain, verschillende spelers uit de havens van Antwerpen en Rotterdam aan de tand voelen, kortom alle schakels aan het woord laten.

Het uiteindelijke doel is dat Group-GTS een roadmap krijgt voor de toekomst. Een houvast als het ware, om de komende 5 jaar mee te zijn op de digital highway. De masterproef van Youssef en Davy belooft niet het zoveelste theoretische naslagwerk op rij te worden.

To be continued!